“Konijn in het zuur” – Recept van de moeder van Marijke

Om de daad maar bij het woord te voegen:
Hier is het besproken twitterrecept van de moeder van Marijke. Eigenlijk winterkost, maar in het koude Nederland zit je al gauw in dat genre.
Konijn in het zuur (Limburgs recept) wordt bij de familie van Marijke met kerst geserveerd.

Voorbereiding:
-konijnedelen 1 volle nacht in het zuur leggen (een deel bruine azijn, een deel water), met toevoeging van twee dikke rode gesneden uien, laurierbladen en kruidnagels

Braden:
– konijn droogdeppen met keukenpapier
– inwrijven met peper en zout
– boter (of roomboter) in pan bruin laten worden
– het konijn aan beide kanten goed bruin braden, en halverwege de bruining twee grote rode gesneden uien toevoegen (anders branden de uien zwart)
– nadat het konijn bruin gebraden is water en een scheut azijn toevoegen,(naar eigen smaak)
– het bruine aanbaksel laten opkoken en los roeren met een houten pollepel
Het geheel ongeveer drie uur stoven op een laag pitje (belangrijk voor de smaak), laurierbladen én kruidnagels tijdens stoven toevoegen en laurierpoeder op konijn strooien. Het vlees af en toe draaien en af en toe proeven of er meer smaak toegevoegd moet worden. NB: hoe langer je stooft, des te meer smaak krijg je.
– voor de smaak stukjes ontbijtkoek en stroop toevoegen na het stoven
Is de saus te zuur, dan kan er altijd suiker, en of stroop toegevoegd worden.
– Konijn uit de saus halen en de saus binden met maïzena.

Advies :
eten met : rode kool, spruitjes of zwarte pruimen (gekookt en gebonden)

Met dank aan alle twitteraars die dapper meegedacht hebben met #rabbittalk – en natuurlijk speciale dank aan Marly, de moeder van Marijke!

This entry was posted in Recepten - Hoofdgerecht. Bookmark the permalink.