Surinaamse Zuurkoolschotel

Hoe zal ik dit eens voorzichtig brengen… Surinamers. Op de weg kun je ze beter niet tegenkomen, maar koken kunnen ze als de beste! En ze delen het eten ook nog eens graag. Dat maakt ze natuurlijk tot de ultieme lieverds. Daarom is hun rijgedrag ze vergeven 🙂

Zelf heb ik niet zo veel met roti of bara’s. De Surinamers beweren met stelligheid dat ik dan nog geen goede heb geproefd. Nu heb ik een naamgenootje die veelgeprezen bara’s maakt – saillant detail, ze is Nederlandse!- en ik vind het nog niets. Sorry mensen. Maar dit is een gerecht dat een absolute favoriet van me is. Makkelijk te maken en zo’n ovenschaal staat superleuk op tafel. Verrassing tussen de aardappelen. Ik ben het recept een tijdlang kwijt geweest, heb gesmeekt om vervanging en hier issie dan:

De Surinaamse Zuurkoolschotel!
Voor vier personen of – als je in je uppie bent: voor vier dagen heerlijk eten.

Ingrediënten :

1 ½ kg aardappelen
zout
peper
nootmuskaat
1dl melk
2 uien
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
500g gehakt
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels tomatenpuree
500g zuurkool
paneermeel
boter

——————————————————————————–

Bereidingswijze :

Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout gaar. Pel de uien en knoflookteentjes en snipper deze. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uien en knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Doe er dan de ketjap en tomatenpuree bij en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk door. Breng de aardappelpuree op smaak met wat peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in, schep hier de helft van de aardappelpuree in, verdeel het gehaktmengsel erover, leg hierop de zuurkool en dek af met aardappelpuree. Bestrooi het geheel met wat paneermeel en leg hier en daar een klontje boter. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in een voor verwarmde oven van 200 graden tot het gerecht een mooi bruin korstje heeft.

This entry was posted in Blog, Recepten - Hoofdgerecht. Bookmark the permalink.