K(h)ut-macaroni

“Mam, kan ik nog wat voor je doen?” Mam is verkouden, traanogen, snotteren. We eten dus wat makkelijks vandaag. Volgens mij wil ze het liefst het bed in. Maar ja, ik ben op bezoek, dus dat doet ze niet. Ik voel me schuldig. “Kan ik nog wat voor je doen?” “Ja, de tomaten ontvellen.”

“Watte?” Ik schrik. Hee, niet te moeilijk he. Ik ben gek op eten, maar ben geen keukenprinses. En ik heb zeker geen vuurvaste vingers. Ontvellen? Hoe doe je dat? Moet je ze koken? Ik durf het niet eens te vragen.
“Waarom doe je dat eigenlijk?” vraag ik.

“Weet ik ook niet. Ja, van vroeger. Maar het hoeft eigenlijk niet he?” Ze lacht.

Ik beken dat ik het thuis niet doe. Hup, tomaten bij je gerecht, een velletje hier of daar doet geen pijn. “Het blijft je niet aan de kont plakken!” riep mijn vader vroeger vrolijk als we zaten te prutsen met graten, velletjes of haaltjes aan de bonen. Daar hebben we van geleerd. Ik maal niet om een graat meer of minder.
Maar het is ook natuurlijk een stuk gemak. Zeg maar gewoon luiheid.

“Nee, gooi ze er ook maar zo in”, zegt mam. Opgelucht snijdt ik de geurige tomaatjes aan blokjes. He, lekker!

Vroeger aten we pasta met ham en kaas. Later kwam daar ui en tomaat bij. Aan die vieze smac zijn we gelukkig nooit begonnen, de familie kent enige trots. Op enige dag zat mijn broer zijn bord te bestuderen. Als ie stil is, moet je op gaan letten… negen van de tien keer komt er dan iets zeer gevats uit. Hij kan dat met yoghurtpakken, pindakaaspotten en beschuitrollen.

“Dit is kutmacaroni!”
Verbouwereerd viel de familie stil. Watte? Pardon? Ik zie ma al ademhalen om haar bekende “Zo heb ik je niet opgevoed”-kreet te lanceren.

“Kutmacaroni! Kaas, Ham, Ui, Tomaat!”
We vormen het woord in ons hoofd en beginnen dan onbedaarlijk te lachen. Inderdaad. Vrij khut.

voor 2 personen
-170 gram ongekookte macaroni
-3 trostomaatjes
-2 middelgrote uien
-50-60 gram belegen kaas in blokjes
-150 gram ham in blokjes

Lekker studentikoos, maar al sinds jaar en dag mijn favoriet.
Snijdt ui, ham, kaas en tomaten in stukjes. Blokjes, reepjes, creatieve vormpjes, maakt niet uit.
Bak de ui fruitig, voeg de hamblokjes en tomaten toe. Extra lekker maken? Verkruimel een bouillionblokje (of een stukje ervan), voeg wat kerriepoeder toe en een lik mosterd.
Kook de macaroni volgens de aanwijzingen.
Laat uitlekken en doe terug in de pan. Voeg nu het ui-tomaat-en hammengsel toe.

Let op… kaas pas toevoegen als je het serveert, (gewoon de pan op tafel ploffen) anders krijg je te snel gesmolten kaas en heb je een pan vol draden.

Lekker met een salade.

This entry was posted in Blog, Recepten - Hoofdgerecht. Bookmark the permalink.