Houd het in de gaten mensen: de Bobtowi

Tot mijn grote verbazing kennen maar weinig mensen de herkomst van het patatje kapsalon.
Een kapperszaakeigenaar bestelde regelmatig bij zijn locale shoarmatent deze bak patat met alle ingredienten door elkaar. De laatste vernoemde deze merkwaardige schotel naar zijn afnemer: “de kapsalon” was geboren.

Onlangs at ik hem voor het eerst. Superlekker, patat met vlees, gesmolten kaas en sla. Geen culi-combi, maar ach: of je nou patat met vlees en sla eet of alles op een hoop, het belandt toch samen in de maag. Tot ik hoorde dat het de grootste caloriebom was die je je maar kunt voorstellen. Oeps. Dat was waarschijnlijk mijn eerste en laatste kapsalon.

Dit drankje heeft hetzelfde talent als de Kapsalon: wijdverbreid bekend worden, zonder dat je weet waar het van komt. De BOB-towi, ofwel, een drankje voor de “Bewust Onbeschonken Bestuurder”. Hoewel… onbeschonken…

Oom Frans bestelde het gister, dus bij deze is het ook Frans zijn Bobtowi. “Mag ik een rode wijn en een tonic?”

Huh? Wijn en water of wijn en spa rood ken ik wel, maar wijn en tonic is een vreemde combinatie. Beide drankjes werden gebracht. Vrolijk kieperde Frans een flink deel van de tonic in zijn (overigens uitstekende) rode wijn. “Barbaar!” wilde ik schreeuwen, maar het is een van mijn leukste ooms en je wil de familieverhoudingen goed houden he. Oom Frans weet het nog niet, maar ik zou hem als pensionado nog eens nodig kunnen hebben om een Ikea-kast in elkaar te zetten. Dus ik hield me in.

“Wat doe je nu?” sputterde ik verschrikt.
“Is lekker hoor”, zei hij. Dat bleek. Een tante had het glas al te pakken voordat Frans zelf een slok had genomen. “Ooooh, bijzonder!” zei ze.
“Mag ik ook eens proeven?” vroeg ik. Mijn moeder begon te lachen. “Zometeen heeft Frans niets meer over.” (“Zuipschuiten”, zag ik haar denken – leer mij mijn moeder kennen.)

Ik kreeg een glas toegeschoven en nam een slok. Wauw. Best apart. Een soort Kirsch, maar dan anders. Lekker!

“Goed he?” lachte Frans. “Ik neem het altijd als ik moet rijden. Kan ik toch iets drinken, maar wel verdund. Toegegeven, Frans hield het netjes bij eentje en lengde zijn glas steeds met tonic aan. “Hoe heet het?” wilde ik nieuwsgierig weten. Frans keek mij aan. Geen idee. Okee, dan bedenken wij het zelf. Bobtowi is een samentrekking van Bob-tonic-wijn. En hopelijk wordt het na deze zomer net zo vaak besteld als een kapsalonnetje.

Onthoud dan, het komt van Oom Frans. Enneh… je moet nog rijden he, dus maar eentje.

“Lekker hoor!”

This entry was posted in Blog, Recepten - Drankjes. Bookmark the permalink.