Bijdrage Arno: Het lekkerste kippetje

Graag introduceer ik hem even netjes aan jullie. Arno, ondernemer, levensgenieter en blogger. Hij is de ontdekker van Gu (geduld, dat komt nog) en culinair expert!
Arno weet wat lekker is. Met enige jaloezie konden we bijvoorbeeld op Twitter vernemen dat hij naar een Frans restaurant was geweest met drie Michelinsterren.

“Wat heb je gegeten dan?” wilden we weten, toen de groen-gele kleur van afgunst een beetje was gezakt.

“Kip!”

Proestend vielen wij van onze stoel. Kip? In een Michelinsterrenrestaurant? Ga weg.
Hij gaf direct toe dat het de duurste kip ooit was. Maar hoe je het ook went of keert, als je kip hebt gegeten in een Michelinsterrenrestaurant, weet je wel wat lekker is. Hierbij zijn bijdrage!

HET LEKKERSTE KIPPETJE (bereidingstijd incl. voorbereiding +/- 65 minuten)
Ooit eens op een Amerikaanse kookzender opgepikt van een Biologische kok en echt waar, dit is absoluut zoals kip moet smaken. Sappig, vol vlees en juist ja…..dat heerlijke krokante velletje. Altijd supermarkt kip (ook wel plofkip genoemd) gewend? Dan is het gegarandeerd dat je voor het eerst in je leven gaat proeven hoe kip echt smaakt.

Let op, dit makkelijke maar heerlijke recept werkt echt alleen met Biologische kip. Bovendien moet je beschikken over een oven met een conventionele stand. Vaak hebben hete luchtovens ook een aparte “conventionele” stand.

Benodigdheden:

1 Biologische kip. Kun je geen Biologische kip vinden dan is een Label Rouge kip (uit Frankrijk) een alternatief, maar in mijn optiek toch net iets minder lekker.
peper en zout uit de molen
stukje (biologische) roomboter op kamertemperatuur
citroen
flinke schep mosterd
1 diepvriespizza voor de eigenwijze koks die geen biologische kip hebben gekocht !

Reden voor het gebruik van een biologische kip is dat deze weinig tot geen vocht bezit. Door de manier van bereiden wordt de kip op hele hoge temperatuur als het ware dicht geschroeid. Een niet biologische kip (dus opgepompt met water om hem lekker zwaar te laten wegen voor de betere kiloprijs) zal direct uitdrogen en dus taai worden.

Verwarm de oven voor op de conventionele stand op 250 graden
Dep de kip, evt en indien nodig, van binnen en buiten droog met wat keukenpapier. Koop je een goeie kip, dan zal dit bijna niet nodig zijn.
Bestrooi de kip van binnen en buiten met de vers gemalen peper en zout en leg deze vervolgens in een ovenvaste schaal
Als de oven op temperatuur is, schuif je de ovenschaal in het midden van de oven en laat de kip ongeveer 45 minuten braden
Intussen meng de je de flinke klont roomboter met de mosterd. Knijp de citroen er boven uit en meng alles tot een smeuïge “mosterdboter”
Haal de kip na 45 minuten uit de oven en bestrijk deze vervolgens helemaal met de mosterdboter. Zorg dat de boter er helemaal over en zo veel mogelijk in de kip loopt (let op heet !)
Zet de kip nu nog even weer terug in de oven. Afhankelijk van hoe mooi bruin en gebakken de kip na 45 min. is (en de felheid van je oven) gaat de kip nog tussen de 10 en 15 minuten terug in de oven.
Haal de kip uit de oven, even laten afkoelen en SMULLEN MAAR.

Heerlijk met frietjes en een zomerse salade

Mislukt ? Dan was je toch eigenwijs en kocht je geen Biologische kip. Nu de oven is voorverwarmd kun je in een paar minuten alsnog genieten van de diepvries pizza.

Eet smakelijk

Groetjes,
Arno

This entry was posted in Recepten - Hoofdgerecht. Bookmark the permalink.