Advocaatje leef je nog?

Lang, lang geleden… toen moeders nog sherry dronken en kinderen spoetnik maakten, was er eens een likeurtje voor oude taarten. Voor oma’s en buurvrouwen met permanent, bloemetjesrokken en verantwoorde schoenen.

Vaak met slagroom genuttigd voor de ultieme zoetekauw.

Advocaat!

Hoe zou het met dat drankje zijn, vroegen vrienden zich ineens af. Ineens kreeg ik onuitstaanbare trek in advocaat. Tjee, wie zou dat nog verkopen? En is het in een gerecht te verwerken?

Op dat moment kreeg ik toevallig een recept onder ogen. Trifle met advocaat! Wat een goed excuus! Laat ik nou net Ramon en Johan op bezoek krijgen dit weekend, twee ultieme lekkerbekken. Waarvan een zelf kok is, dus dan is het altijd best een beetje spannend. Durf ik het aan? Ach, gewoon doen.

Ik kocht de ingredienten. Oh joy, advocaat is gewoon voor een paar euro te koop bij de Appie. Ik was gemoedelijk bezig met het in elkaar zetten van het gerecht. Vooral het aflikken van het keukengerei is natuurlijk een heerlijke bezigheid.

De trifle was bedoeld als sluitstuk van de High Tea, maar dat hebben we niet gered. Pas ‘s nachts na een fenomenale amateurvoorstelling van Joseph kwam de schaal uit de koelkast op tafel.

Hoe zal ik het zeggen… hij is voor vier tot zes personen, maar met zijn drietjes zijn we een heel eind gekomen. Met de complimenten van de kok, wat was ik trots! Ja, hij was goed gelukt, maar het is extra leuk als een kenner dat ook vindt.

Hier issie:

Ingredienten:
500 gram aardbeien
een eetlepel suiker
1 kuipje mascarpone (250 gram)
1/2 theelepel citroensap
150 ml (vers geperst) sinaasappelsap
200 ml advocaat
1/2 roombotercake, in plakken (ik heb een kleine “oma’s cake” van 500 gram van AH gekocht en helemaal gebruikt, fijne stevige cake ook)

Daarnaast nog handmixer en een hoge glazen schaal of kleine accubak, doorzichtig is wel het mooiste!

Houd enkele aardbeien (de mooiste) apart voor de garnering. Verwijder van de andere aardbeien de kroontjes, was ze desgewenst en snijd ze in plakjes. Meng de plakjes aardbei met het citroensap en de suiker.
Klop in een kom met de handmixer de mascarpone met de helft van het sinaasappelsap luchtig. Schep de advocaat erdoor.
Bedek de bodem van de schaal met de helft van de plakken cake en druppel er wat van het resterende sinaasappelsap over. De cake mag wel vochtig worden, maar niet kletsnat. Verdeel de helft van de aardbeien over de cake.
Doe hier een-derde van het advocaatmengsel bovenop. Leg daar weer de resterende cake op, de aardbeienplakjes en dek af met het resterende deel van het advocaat-mascarponemengsel.

Nee, niet je vinger er insteken, afgedekt in de koelkast bewaren!

Neem de schaal 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Garneer de bovenkant met de achtergehouden aardbeien.

Maak ‘m dit weekend overdag, op een rustig moment (kost een half uurtje), zet in de koelkast en trek tevoorschijn na de BBQ. Serveren met een glaasje prosecco. Eeuwige roem gegarandeerd… in ieder geval deze zomer!

Tip:
Advocaat over? Serveer de andere dag een lik op een amuselepel bij de koffie. Koekje, chocolaatje en amuselepel met advocaat en je hebt een heuse “coffee gourmande” zonder al te veel moeite. Maak je weer de blits.

This entry was posted in Blog, Recepten - Dessert, Tips. Bookmark the permalink.