Weekendje Limburg, dag 1: Maastricht

Alle steden zijn tegenwoordig behoorlijke eenheidsworst. Overal vind je dezelfde winkels: van de WE, Vanilia, Manfield schoenen, de Bijenkorf, de Hema, de V&D via het Kruidvat tot de Appie. Of je nou in Utrecht bent of in Den Haag, het maakt niets uit. Dat is jammer. Waar zijn die leuke boetiekjes gebleven? Dat ene leuke boekwinkeltje?

Gelukkig zijn er uitzonderingen. Maastricht is natuurlijk een heerlijke stad om rond te dolen, niet alleen vanwege zijn prachtige Vrijthof waar je zo gezellig op een terrasje kunt zitten. Maar ook om die lieve Limburgers, de lekkere vlaai, de bijzondere gebouwen. Ik heb het nog uit het hoofd moeten leren vroeger: “Sint Servaaskerk, Sint Servaasbrug, OLV kerk, Stokstraatkwartier, Kazematten.” Je word stil van de prachtige kerken, de zichtbare oude stad met stoere huizen en middeleeuwse omwalling, van de heerlijke Maas.

Alleen maar superlatieven? Nee. Ik verwijt deze mooie stad een ding: ze hebben musketier D’ Artagnan vermoord (jawel, die van Alexandre Dumas) in 1673. Overigens het enige voorval waarvan wij alsnog onze collectieve nederige excuses voor moeten aanbieden aan de Fransen. Publiekelijk.

En ja, ook hier vind je de doorsnee winkels. Maar wel in een geweldige setting. Selexyz heeft een boekwinkel…

…in een kerk! Hoe gaaf! Waar kom je dit tegen? Een must voor de liefhebbers en een collectie boeken waar je jaloers op bent. Pak een Capitoolreisgids van Maastricht (of loop even langs de VVV) doe een stadswandeling, maak een boottochtje over de Maas. Dat laatste stelt overigens niet heel veel voor, maar is wel zalig bij lekker weer. Hup, een uurtje op het water met een drankje voor 7.50 euro (drankjes aan boord voor zeer schappelijke prijzen – twee euro voor een flesje spa rood).

In feite kun je overal eten. Terrasjes en mooie restaurants genoeg. Vanuit het station liepen wij richting het centrum en bij het eerste restaurant was het al raak: “Konijn op Maastrichtse wijze!” Ai, daar was het konijn weer (zie blog #rabbittalk). Jammer dat ik al iets geregeld had…

Via Vakantieveilingen.nl boekte ik een viergangenmenu bij La Bonbonniere voor twee personen. Het kleine terras was al vol, dus we namen binnen plaats voor de wijd geopende ramen. Precies goed. Wel de koele lucht en contact met buiten, niet de brandende zon.

La Bonbonniere is een oud theater, met de insteek van een gezellig eetcafe. Hoge plafonds, veel hout.

We werden verwelkomd met een koude prosecco en een amuse. De laatste behelsde niet meer dan een lik roomkaas met ongeroosterde pijnboompitten. Dat kan ik zelfs creatiever!

Vervolgens kregen we een mandje knapperig brood met een aardige vitello tonato, maar wat doet die te sterke zalmmousse eronder? Jammer, de vitello tonato had het prima op eigen kracht gekund.

De aspergesoep was werkelijk voortreffelijk. Ik verdenk ze bijna van zelfgemaakte variant, lekker stevig, goed gevuld en met stukjes ei erover – zoals het hoort.

De bediening was bijzonder prettig. Ze letten goed op signalen en vroegen netjes of ze de volgende gang mochten serveren. Mijn tafelcompagon en ik besloten nog even te wachten en ondertussen gezellig bij te kletsen.

De volgende gang was goed gebakken varkenslende, net van rose af, met een lekkere mosterddressing. Onder het vlees lag de groente gemengd met champignonnetjes.

Van Johan (mijn koksvriendje) heb ik geleerd dat als iets bremzout is, je netjes zegt: “Het is hoog op smaak”. Subtiel, diplomatiek, maar toch een heldere boodschap. De groenten vielen niet onder die kwalificatie, maar waren toch wat zouter dan ik zelf gewend ben. Kon de kwaliteitstoets desalniettemin doorstaan.

Als toetje kregen we een bolletje ijs met een soort geflambeerd rood fruit. We konden niet helemaal bepalen of er drank inzat. De menukaart bood geen uitkomst. Voor mij iets te zoet, echter wel origineel. Wat zat er toch bovenop? De vingerproef gaf de oplossing.

Blauwe gecarameliseerde suiker! Leuk gedaan.

Al met al heel behoorlijk voor de vakantieveilingenprijs (35 euro geboden voor 2 personen), prima porties, nette bediening, goed verzorgd.
Als je echter nergens aan vast zit, zou ik vooral op de menukaarten van de verschillende restaurantjes kijken en lekker spontaan wat uitkiezen!

Selexyz, Dominicanerkerkstraat 1, Maastricht
Capitool Maastricht & Zuid-Limburg, uitgave 2012, ISBN 978-90-475-1814-3
Rederij Stiphout, loket langs de St. Servaasbrug, rondvaart van 50 minuten over de Maas, EUR 7.50. Ook andere rondvaarten mogelijk van langere duur, zoals een dagtrip naar Luik of een zes-sluizentrip. www.stiphout.nl
Theatercafe La Bonbonniere, www.bonbonniere.nl

This entry was posted in Blog, Recensies Nederland, Tips. Bookmark the permalink.