Weekendje Limburg, dag 2: Natuur en terras

Als het goed is, ben je op zijn minst een weekend in Limburg, dus op naar dag 2!

Gisteren was het cultuur, vandaag natuur. Helaas zijn er in Limburg bijzonder weinig gemarkeerde routes uitgezet. Daarmee bedoel ik dus letterlijk: “zoek het volgende rode paaltje!”

Er zijn veel wandelroutes te downloaden, maar die zijn meestal in de trant van: “Steek het slootje over en neem het derde pad links door het houten klaphek.” Ik ga daar doorgaans grandioos de mist in, vooral omdat ik graag ouwehoer tijdens een wandeling. Daarnaast is het houten klaphek dan geheid vervangen door een ijzeren en kan ik me een kwartier staan bedenken of dit nou wel goed is of niet. Paaltjes dus graag, en die zijn alleen te vinden bij Vaals rondom het drielandenpunt. Daar zijn wel enkele schitterende routes uitgelegd. Neem bijvoorbeeld Vijlen, daar kun je een vijftal wandelingen volgen door het oude Limburgse landschap. Je parkeert bijvoorbeeld bij de parkeerplaats aan de Epenerbaan en ontwijkt enkele fanatieke amateurwielrenners die doen alsof ze de tour aan het rijden zijn.

Als je nog in leven bent, kies je vervolgens een route uit. Volop genieten van bossen, valleien en mooie uitzichten.

Uitgelopen? Ho, even wachten… niet meteen vallen voor de eerste de beste uitspanning, maar programmeer “Teuven Dorp 60, Teuven, Belgie” in je navigatiesysteem. Je arriveert dan vanzelf bij het door mij veelbejubelde “Moeder de Gans”. Ja, het is me gelukt er naar toe te gaan (zie blog Moeder de Gans – beste restaurant van de Benelux)!
Vreugdedansje!

Inmiddels heb ik gezien dat het restaurant volop aangegeven staat met felgele borden. Hoera, de wereld heeft het ontdekt! Het was ook aangenaam druk, dat deed me goed. Gelukkig heeft het etablissement niets aan kracht ingeboet.

Romantische tafeltjes in de zon, rondscharrelende kippetjes, dezelfde menukaart, dezelfde kwaliteit. Lunchtijd!! Mijn moeder bestelde een salade met ham en meloen en ik ging voor de salade Val Dieu.

Maar liefst twee licht gesmolten kaasjes kreeg ik, met een heerlijke salade en een mandje stevig bruinbrood en stokbrood. “Heb ik iets teveel gezegd?” Vroeg ik mijn moeder halverwege. “Nee”, zei ze overtuigd, “Nee, geen woord.”

Veel mensen lunchten, een aantal gingen voor koffie met zelfgemaakte appeltaart. We werden aangesproken door een Limburgs stel. “Wij ontvluchtten de pinkpopdrukte, we komen uit Landgraaf”, vertelden ze. Ze gingen hier regelmatig eten en vroegen of ze mochten aanschuiven bij gebrek aan ruimte. Natuurlijk… we zaten aan een grote tafel van acht, plaats genoeg!

Na een perfecte lunch reden we door naar Valkenburg (ik zielsgelukkig over de geslaagde missie, dat mag duidelijk zijn). Terug naar het stadse leven, maar je kunt bijvoorbeeld ook nog even naar het drielandenpunt. Kun je zeggen dat je dit weekend op alle fronten “over de grens” bent geweest.

Vanaf het station van Valkenburg bestaat een drie kilometer lange wandeltocht door het stadje met alle hoogtepunten. Langs mooie oude huizen,
de romantische Geul en een sluisje via de kasteelruine, de Fluweelen Grot en het oude centrum terug naar het station. Eet een stuk vlaai op een
terras, bezoek de mergelgrot, sjouw eens een winkeltje binnen – wie weet kom je terug met een betaalbare tas!

Als je er zou willen dineren, geldt hetzelfde als in Maastricht: terrasjes en restaurants genoeg. Ik was wel bijzonder te spreken over www.meatatvalkenburg.nl, een soort steakrestaurant. Mooi terras in het centrum, bijzonder goed aangekleed restaurant binnen. Zo eentje met leuke houten tafels, zo te zien recentelijk gedecoreerd. Daarom doet het meer aan als een recent item in de Landelijke VT wonen als een texaans vreethuis. Naast mij werd een geweldige schaal tapas bezorgd, vol met lekkere gekruide kip, garnalen, stokbrood, mosselen, gehaktrolletjes, tortillachips en nog veel meer geurige gerechtjes in aardewerkpotjes. Oei. Ziet er goed uit. Maar ik moet echt een beetje aan de lijn denken.
En over vier weken ben ik hier weer, dit keer met een arrangement in het Valkenburgse Atlanta hotel, inclusief… eten!

Dus tengeltjes af. In het appartementje braaf een soepje eten en genieten van het avondzonnetje met een goed boek!

Gemarkeerde wandelroutes zijn te vinden op http://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/zuid-limburg/wandelroutes%20zuid-limburg%201-5%20km.aspx
Moeder de Gans: www.moederdegans.be
Meatatvalkenburg: www.meatatvalkenburg.nl

This entry was posted in Blog, Recensies Buitenland, Tips. Bookmark the permalink.