Weekendje Limburg – dag 3: Chateau St. Gerlach

Als afsluiting van dit drieluik Limburg geef ik jullie graag nog een geheime tip. In het kleine dorpje Houthem ligt het prachtige Chateau St. Gerlach, een voormalig klooster dat omgebouwd werd tot kasteel in de 19e eeuw. Het kasteel huisvest momenteel een vijf sterrenhotel, een brasserie en een aantal suites voor prive-bewoning. Zelfs Andre Rieu heeft hier een appartement gehad! Pssst… Hij moest dit verkopen omdat hij er kennelijk iets te vaak met zijn maĆ®tresse kwam… en dat heb ik uit zeer betrouwbare bron, namelijk van degene die mij inwijdde in dit prachtige landgoed.

St. Gerlach is genoemd naar Gerlachus, een kluizenaar die zich hier vestigde om te bidden. Toen hij overleed, werd hij op deze plek begraven. Na zijn heiligverklaring werden kerk en klooster gesticht. Dit prachtige gebouw ligt in midden in het natuurgebied Ingendael. Je kunt hier geweldig wandelen en zeker met mooi weer kun je heerlijk lunchen op het door het kasteel omzoomde terras. Een bezoek plannen is een absolute must. Degene die je meeneemt, is geheid onder de indruk!

Je gaat alsvolgt te werk.

Je parkeert je auto en loopt naar de receptie van het hotel (het rode gebouw). Je vraagt of ze voor de lunch willen reserveren en informeert naar de wandelroute. Je krijgt dan een kopietje met een prachtige, helder beschreven wandelroute door landgoed Ingendael. Dit kost je niets.

De wandeling duurt twee uur en loopt langs de Geul…

…via andere bijzondere bezienswaardigheden (dit is het prachtige Hotel Kasteel Geulzicht)…

…mooie bospaadjes door de oerbossen van Limburg…

…en pittoreske weilanden met grazende runderen.

Daarna strijk je neer op het terrasje van de brasserie. Ook binnen is het overigens de moeite waard, maar bij mooi weer zou ik je dat niet aanraden. De lunchkaart is eenvoudig en behelst maar een pagina. Het eten is verrassend betaalbaar voor een hotel dat zich kan bogen op hoog bezoek: President Bush logeerde hier in 2005 tijdens de herdenking van Margraten. Voel je even kasteeldame onder de bezoekers, filmster onder de rijken, als je je ogen dicht doet zou je zo aan een fontein in St. Tropez kunnen zitten. Gelukkig zijn de gasten doorgaans casual gekleed, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je uit de toon valt. Spijkerbroek en crocks zijn geen probleem (zelf gezien!) maar ik denk wel dat je je beter op je plek voelt in linnen broek en polo. Gewoon, omdat je dan lekker past.

Hoera, de brasserie bestaat 15 jaar en dus was er een “Plate du Jour” voor 15 euro. Limburgs Varkenshaasje met spek omwikkeld, geserveerd met krieltjes. “Doen!” riep ik meteen enthousiast. Mijn tafelpartner ging voor omelet met truffel. “Weet je het zeker?” vroeg ik voorzichtig. Mijn tafelpartner weegt namelijk 44 kilo en eet doorgaans weinig anders dan groenvoer op een verantwoorde Sonja Bakkermanier. Ineens aan de gebakken ei-variant leek mij wat veel van het goede, ik zag haar al misselijk en propvol haar dag vervolgen. Maar nee, omelet moest het zijn.

Het was even wachten (drie kwartier is best lang, helemaal als je niet in de schaduw zit) maar er is genoeg te zien aan mensen om je heen. Ik kreeg een bordje met een rose varkenshaasje, de omelet werd romantisch opgediend in gietijzeren pan met twee mooie snedes bruinbrood. Grote verrassing: daarnaast werd een bordje neergezet met een truffel en een schaaf.

Ik viel bijna van mijn stoel. Dit kon niet waar zijn. Maar jawel hoor: de truffel werd keurig door de bediening over de ommelet geschaafd, tot ongeveer de helft. Hoe is het mogelijk! Een halve truffel zomaar over je lunch! Wat een feest…

Wij lieten het ons uitstekend smaken. De varkenshaas was prima gebakken, overal rose, omwikkeld met krokant spek. Groentes van het seizoen, boontjes met asperges (bravo). De omelet was ook verrukkelijk, luchtig bereid.

Wederom attente bediening, net zoals we elke dag ervaren in het mooie Limburg.

Loop na afloop nog even het gebouw tegenover de brasserie binnen, direct rechts is de ingang van het prachtige kerkje. Werp even een blik naar binnen ter afsluiting. Desgewenst kun je nog een informatiefilm bekijken over het chateau en de kerk, maar daar mag je ook beleefd voor bedanken.
Het kerkje dat bij het Chateau hoort, is voorzien van prachtige muurschilderingen, absoluut de moeite waard.

Je rijdt een ervaring rijker terug naar je accommodatie! Of wacht… je kunt er ook logeren… nog beter!

Chateau St Gerlach: www.chateauhotels.nl
Prijzen van de lunch variƫren momenteel van EUR 6 tot EUR 17.50

This entry was posted in Blog, Recensies Nederland, Tips. Bookmark the permalink.