Wat je met citroen kunt doen

Het voelt een beetje gek. Alsof je je best bewaarde geheim weggeeft. Je mooiste succesnummer. Zo’n ding waarvan iedereen zegt: Jeeeeee, mag ik daar het recept van? Dan zeg je “Ja natuurlijk”, maar het eigenlijke opsturen probeer je zo lang mogelijk uit te stellen. Misschien vergeten ze het wel, he?

Ik heb mooie momenten met dit recept meegemaakt. Zoals een vriendin die belde: “Ik heb er in plaats van citroen, sinaasappelsap in gedaan. Maar het WERKT helemaal niet!” Die dame was niet dom. Dus ik: “Uh… neu… dat klopt, de citroensap bindt. Dus dat kan niet anders dan zo. What were you thinking?” “Ik wou sinaasappeltaart maken”, zei ze beteuterd.

En een ander die mailde: “Wat? Heb je hem nu met Bastognekoeken gedaan? Wauw. Mag ik je bodemtester zijn?” Ja hoor. En het gaat ook met lange vingers, of chocoladebiscuit. U bodemtest maar raak.

Drie avonden op rij kreeg ik nu recepten toegemaild. Chocoladefudge met cranberries, een echte Franse citroentaart en een heerlijke broccolitaart met peer. Ik heb het gevoel dat ik wat terug moet doen. Maar het voelt tegelijk als een verraad, alsof je je eigen kind weggeeft. Ik snap Coca Cola wel, dat ze hun recept zo goed bewaren. Zucht. Hier vrienden, hier is de gunst terug.

Oh ja. Het kost je een half uur tot drie kwartier en als je klaar bent, kun je er van alles mee. Naturel eten, of met chocoladehagel besprenkelen. Of aardbeien er op gooien. Misschien wel sinaasappelpartjes er op. Wel direct serveren dan.

Vaarwel, lief succesrecept. Je mag de wijde wereld in.

*biggelende traan*

1. Maal 250 gram biscuit in een foodprocessor zeer fijn en doe dit in een ruime kom. Ik neem meestal de country coockies van de Appie, zodat het niet te zoet wordt. Maar zoals gezegd, je kunt variƫren met de bodem, doe je eigen bodemonderzoek!
2. Smelt 200 gram boter in een klein pannetje. De boter mag absoluut niet bruisen of bruin worden. Neem de pan van het vuur zodra de boter is gesmolten.
3. Giet de gesmolten boter bij de gemalen biscuit. Meng eerst met een houten lepel, later met de hand. Meteen met de hand kan ook. Vies word je toch.
4. Doe het biscuit/botermengsel in een 28 cm bakvorm en druk stevig aan met de hand.
5. Doe in een beslagkom een blikje gezoete gecondenseerde melk en 300 gram koude creme fraiche. (hier wordt het leuk… morswaarschuwing voor de gecondenseerde melk)
6. Rasp de schil van 1,5 citroen, alleen het gele gedeelte van de schil, het witte is te bitter. Doe bij de room.
7. Klop met de mixer door elkaar.
8. Pers 2 citroenen uit, doe het sap bij de room en klop door tot de room de consistentie van mayonaise heeft.
9. Goed doorkloppen en de vulling in de vorm gieten.
10. Zet minimaal 1 uur in de koelkast.

(11. Alle gebruikte keukengerei aflikken.)

This entry was posted in Recepten - Dessert. Bookmark the permalink.