Mmmmm… frietjes! (EK-tip?!) Bijdrage van Arno

Nog een vinger aflikkend receptje voor je blog:

PATAAAAAAAAAT !!!!!

Ik ken weinig mensen die niet van patat houden. Natuurlijk met mayonaise. Hoewel bijna iedereen standaard tegenwoordig diepvries patat neemt, is er echt helemaal niets zo lekker als eigen gemaakte en gebakken patat. Ja, toegegeven het is wat werk maar eenmaal geproefd en je bent voor altijd verkocht.

Toegegeven. Dit is niet mijn eigen recept of idee (wat zou je er ├╝berhaupt bij of over moeten verzinnen) maar wel top.

Voor 4 personen heb je nodig:

1 kilo bintjes, het liefst van die hele grote bonken. Zelf haal ik altijd “frietaardappels” bij de Sligro
Arachide olie, toereikend voor de inhoud van je frituurpan
Rol keukenpapier en 2 droge theedoeken
Beetje zout

Arachide olie is zeker duurder dan de standaard frituur olies of vetten, maar veel en veel lekkerder. Het allerbeste is Ossenwit, maar dat schijnt niet zo goed voor je te zijn hahaha.

Schil de aardappels en spoel ze heel goed af onder stromend water. Droog ze goed met een theedoek.

Snij de aardappels nu in repen van ongeveer 1 bij 1 cm. Was ze nog een keer en droog ze wederom goed af. Je kunt echt niet genoeg afdrogen. Gebruik desnoods een extra theedoek.

Verhit de olie op 130 graden en bak een deel van de frieten (niet allemaal tegelijk) in ongeveer 8 minuten gaar. Let op !!! Ze mogen niet bruin worden of kleuren. Zijn je frieten iets dunner dan 1 bij 1, dan kan het zijn dat 8 min te lang is. Blijf er dus bij en houdt het goed in de gaten.

Na de eerste voorbakronde giet je frieten over in een kom bedekt met keukenpapier. Vervolgens leg ik ze dan “los” van elkaar op een theedoek. Zo kleven ze niet aan elkaar.

Als je alle frieten hebt voorgebakken, schroef je de temperatuur van de olie op naar 180 graden.

Vervolgens bak je de frieten in ongeveer 3 tot 4 minuten krokant en goud bruin. Ook hier de tip het visueel in de gaten te houden. Mijn ervaring is dat de dikte en de “kwaliteit” van de gebruikte aardappel verschilt en daardoor ook de baktijd. En je wilt toch niet dat je frieten na al dat werk verbranden?

Schep de frieten weer in een schaal bedekt met keukenpapier. Even laten uitlekken. Zout er over en SMULLEN MAAR.

Het resultaat is heerlijke krokante frieten van buiten en van binnen zacht en romig. Zo vindt je ze bijna nergens.

Groet,

Arno

———————————————————————————–
Daar heb ik maar een heel klein beetje aan toe te voegen. Als je in het buitenland bent, loop in een supermarkt eens langs een kruidenrek. Zul je zien, daar kom je potjes tegen die we thuis niet hebben, vooral die gemengde kruiden voor bijvoorbeeld vlees. Lekker aanschaffen en thuis eens over de frietjes gooien in plaats van zout (of alleen zout). Moet je opletten!

This entry was posted in Recepten - Hoofdgerecht, Tips. Bookmark the permalink.