Broccoli “Gebakken peren”

Soms gebeurt er iets waar ik zielsgelukkig van word. Bijvoorbeeld als drie mensen de volgende dag het recept gaan maken dat je hebt geblogt. Wauw… waarom? Van mij? Moi? Er kan niet heel veel aan dat gevoel tippen. Mwah, het winnen van de staatsloterij misschien.

Zelf stond ik te popelen om een recept van M. te proberen. Je weet wel, die M. die twee gerechten door elkaar husselde. Ik kan haar nu wel bij naam gaan noemen, maar ja, daar gaat je recht op privacy als mislukte kok. Deze mocht gelukkig wel in het blog. De combinatie van ingrediĆ«nten leek me geweldig. Toen ik ze gisteren bij H. opnoemde (overigens degene die de citroentaart wilde omvormen in sinaasappeltaart, nog zo’n mislukking) keek H. vreemd op. “Peer? In een broccolitaart? Wat gek!” Ik zei wijselijk niets over sinaasappel. Ik wil graag langer mee als vriendin van H.

Ja, er zit peer in deze taart. Ik denk dat de kassajuf van de Appie geen worst kon maken van mijn mandje. Dit heb je nodig:

500 gr. broccoli in roosjes 5 min. gekookt
125 gr. uitgebakken spekblokjes
100 gr cashewnoten
2-3 peren in blokjes gesneden
7 plakjes bladerdeeg
3 el paneermeel
150 gr geraspte kaas
75 ml slagroom
4 eieren
Zout, peper, 1 el bouillonpoeder

Een paar dingen ter overweging:
1. Spek uitbakken: hoeft GEEN olie in de pan! Wie dat doet, kookt voor het eerst of weegt momenteel 220 kilo. Nergens voor nodig, spek is vet genoeg.
2. Halleluja, de maker van dit recept heeft het begrepen. Zeven plakjes bladerdeeg, geweldig! Weet je hoe ik altijd loop te pielen om zes plakjes bladerdeeg in een springvorm te boetseren? Een schier onmogelijke opgave. Wat zeg je? Nee. Nee, het is nooit in me opgekomen zelf een extra plakje te gebruiken, maar ik vind het briljant.
3. Als je me helemaal gelukkig wilt hebben, vind je gewoon een lap bladerdeeg uit dat gelijk in een springvorm past. Moet niet moeilijk zijn, toch?
4. Spek is zout, kaas is zout, de cashewnoten ook. Als dat teveel is, koop dan ongezouten cashewnoten. Het zout kun je ook minderen of weglaten.
5. Handig om de broccoli even te laten uitlekken voor je het omkiepert in de taart. Afgieten in een vergiet dus.

Verwarm de oven voor op 200 C.
Beboter een springvorm, bekleed de bodem en de rand met de plakjes bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem en verdeel het paneermeel over de bodem. Vul
de de taart met broccoli, stukjes peer, cashewnoten en uitgebakken spekblokjes.

Klop de eieren samen met de slagroom, peper, zout en bouillonpoeder en verdeel over de taart.
Doe de geraspte kaas als laatste erover heen.

Bak de taart 45 min. in het midden van de oven.

Zelf wat aanpassingen gedaan: iets minder kaas (100 gram) en omdat ik 6 eieren had (medium van de Appie, niet zulke grote dus), heb ik ze er allemaal ingegooid. Oh… en ik heb een wondermiddel dat alle zout en peper doet verbleken (dank, mam!):

Deze kruidenblokjes. Wow. In de macaroni, spaghetti, soep… en dus ook een beetje hierin. Een heel klein beetje (een kwart blokje) is genoeg. Te verkrijgen bij een reformwinkel. Je moet wat moeite doen voor succesnummers en geheimen.

En dit is dan het eindresultaat:

Voor de lol even wat calorietjes geteld. Oei… 880 per persoon, als je de taart in vieren deelt. Maar dan heb je ook wat!

This entry was posted in Recepten - Hoofdgerecht, Tips. Bookmark the permalink.