Bijdrage van Johan: Eton Mess

Er zijn wel eens van die gerechten die misschien wat eenvoudig aandoen maar gewoonweg té lekker of té leuk zijn om anderen te onthouden. Of soms heeft zo’n gerecht gewoon een geinig verhaal. En héél soms alle drie…

Stel je voor…
Je bevindt je in het Londen van 1895. Je studeert aan ‘King’s College of Our Lady of Eton besides Wyndsor’ of kortweg ‘Eton College’. Een echte Engelse jongensschool die bol staat van de tradities.

Een van die tradities is het spel Cricket wat gespeeld wordt met veel verve. En zoals dat op wel meer scholen zo gaat is er ook een competitie en zijn er ook vriendschappelijke wedstrijden. Een ieder jaar terugkerend fenomeen is de cricketwedstrijd Eton College tegen Winchester College. En aangezien je nooit teveel tradities kunt hebben werd er een hele dag van gemaakt.

Ieder jaar rukten men met deze dag de picknickmanden aan en richten een waar feestmaal aan! Grote kleden in het gras met heerlijke sandwiches, ´cups of tea´, scones, frisse marmelade, smakelijke taartjes en gezelligheid alom. (Denk vooral veel mannen in cricketkledij en vrouwen in grote jurken met bijpassende parasols, spelende kinderen, rennende honden en dus drukte alom).

Bij een picknick als deze horen uiteraard desserts. In een mooie grote rieten mand, met typisch lakentje en franjes, zijn wat zoetigheden klaargezet om van te genieten als afsluiter van het feestmaal.
Maar helaas. In de drukte die je bij zo’n picknick kunt verwachten, gebeurt helaas ook wel eens een ongelukje. Een bijzonder grote Sint Bernhardhond (Bouvier, Windhond of iets anders van formaat) gaat bovenop de bewuste ‘dessertmand’ zitten, waarna het feest in het spreekwoordelijke water dreigt te vallen.

Het verhaal gaat dat een van de koks toch stiekum een hapje proefde en niet wist wat hem overkwam. Wat een genot!! Eton Mess was geboren! Een groter feest is sindsdien niet meer geweest, lijkt me zo…

Het recept voor Eton Mess voor 3 tot 4 personen
(Of als je je niet kunt inhouden, met z’n tweeën lukt het ook!)

2 eiwitten
poedersuiker
250 ml. slagroom
500 gram aardbeien
Merengues

Was de aardbeien, ontkroon ze en snij ze evt. wat kleiner. (Denk hapklare formaat)
Klop de eiwitten met wat poedersuiker stijf.
Klop de slagroom met wat poedersuiker stijf.
Spatel de eiwitten door de slagroom. Doe dit voorzichtig, zodat je de lucht er niet uit spatelt, maar denk ook aan die Sint Bernhard! (dus het hoeft geen homogene massa te worden…)
Breek de merengues in kleiner formaat (Denk wederom hapklaar)
Schep de aardbeien en de ge’crush’te merengues door de roommassa.

Vergeet vooral niet dit bijzonder zoete gerecht voor te proeven en waan je in het Londen van eind 19e eeuw…

This entry was posted in Blog, Recepten - Dessert. Bookmark the permalink.